Seilservice AS

Innhold

Bilde av en hånd til en seilmaker. Seilmakeren syr et hvitt seil.

Mesopotamierne bygde de første seilbåtene for rundt 4 000 til 5 000 år siden, siden den tid har seil blitt brukt til enhver båt. Fra vikingene til den portugisiske oppdagelsesreiser Vasco da Gama. I dag er seiling blitt en enorm sport med mange eventer og deltakere verden rundt. Seil blir utsatt for både vær og vind og krever mye vedlikehold gjennom sesongen. Som en seilmaker vil du foreta service og salg av seil. Yrket som en seilmaker er spennende og under stadig utvikling, hvordan blir man en seilmaker i det 21. århundre?

Hvordan komme i gang?

Uansett hva du ønsker å spesialisere deg i, er det nyttig å ha erfaring med seilreparasjon og service. Dette er som regel første veien å gå. Du vil kunne bygge et solid grunnlag som en kommende seilmaker. Se etter en stilling som lærling på et loft for å få en følelse av hvordan det er. Selv om det kan ta tid å lære de mest grunnleggende ferdighetene, fortsetter du å utvikle dem videre i karrieren, i tillegg utvikler du kundeorientert engasjement, nettverk og salgserfaring. Fra tradisjonelle seil til cruising, racing og megayacht seil, seil er enorme og varierte, og det tar tid og engasjement for en ambisiøs seilmaker å lære alle de ulike ferdighetene som kreves. Alle som er nye i yrket bør være forberedt på å bruke tid på å sette seg inn i produktene både på og utenfor vannet.

Vær oppmerksom på at du ikke kommer til å gå inn på et loft og bli en seilmaker på kort tid. Selv om du kan lære de mest grunnleggende konseptene og ferdighetene i løpet av noen måneder, tar det år å mestre yrket. Klarer du dette blir du belønnet med en tilfredsstillende, spennende og livslang karriere.

Seilloft

Lærlinger vil bli utsatt for mange utfordringer ved seilproduksjon. Fra reparasjon av eksisterende seil, rigg, til konstruksjon av nye seil. Ved å jobbe på seilloft får nye seilmakere jobbet med en stor variasjon av seil, som igjen bygger på den grunnleggende forståelsen av seilproduksjon. Etter denne erfaringen er du som lærling godt rustet til å velge ditt interesseområde og forfølge opplæring innen ulike spesialiserte områder.

Seilproduksjon omfatter langt mer enn å krype rundt på hender og knær med saks, klippe og sy sammen seil. Det finnes en rekke veier innen seilproduksjon som bygger på ferdighetene man har lært under læretiden. Her er noen eksempler.

OneSails seilmaker som sitter på hovedmasten. Han gjør en nedrigg av seilet.

Designe seil

Seildesign vil kreve bakgrunn i datastøttet design (CAD). Det å være utdannet innen aerodynamikk hjelper mye, men det er ikke avgjørende for en seildesigner. Mange vellykkede seilmakere lærer håndverket gjennom sin personlige erfaring med seil og en forkjærlighet for seiling. Disse personene har en drivkraft til å seile raskere og er generelt teknisk tenkende. Hvordan de bruker seilene og tenker på måter å forbedre ytelsen på, og deretter går tilbake til loftet for å kutte og justere, viser en forståelse av hva som gjør et flott seil. Over tid utvikler du ferdighetene som er nødvendige for å bruke kraftigere verktøy som CAD for å designe seil.

Bildet av en hånd til en seilmaker. Seilmakeren syr et hvitt seil. I tillegg har han en saks og en kopp med kaffe ved siden av. Bak kaffekoppen er det en Seilservice logo.

Kundeservice

En annen vei innen seilindustrien er å jobbe tett med kundene for å gi råd og støtte deres seilopplevelser. Kundeservice fører til mer en kunnskapsrik seilproduksjon. Det å strebe etter å være den rette kilden for kundenes spørsmål og bekymringer om deres opplevelser på vannet. Gi tips om de beste ankringspunktene for lunsj på en vindfull dag eller tilbringe en dag på vannet og lære kundene hvordan de får best mulig ytelse fra seilbåten deres. Disse interaksjonene bygger relasjoner, kunnskap og hjelper kundene å få mest mulig glede av seilingen.

Salg

Profesjonelle og kunnskapsrike selgere er viktig for suksessen til enhver seilprodusent. Lær deg å foreta service samt reparere seil og bli teknisk dyktig i seilmakerkunsten samtidig som du blir kjent med det bredere seilmiljøet. Denne grunnopplæringen som seilmaker gjør deg teknisk robust, du vil også få en forståelse på hvordan produktene fungerer – som igjen kan hjelpe deg å velge det beste for kunden. Seilmakere legger stor vekt på detaljer, prioriterer relasjoner med kunder og har en lidenskap for seiling.

Seilindustrien fortsetter å endre seg. Der det tidligere var spesifikke veier til visse karrierer, er det nå mange muligheter som bygger videre fra seilmakeryrket. Engasjer deg med venner og potensielle kunder, dra nytte av å tur- eller regattaseiling i helgene. Dette vil igjen gi deg et fortrinn innen seilbransjen, nettverk er viktig.

Muligheter for en kommende seilmaker

En annen mulighet å lære mer om seilbransjen er å ta en tur til det lokale seilloftet eller seilforeningene. Dette kan være en morsom og lærerik aktivitet for et ungdoms seillag eller personer som er interessert. Om du ønsker en omvisning på loftet, ta kontakt!

Enten du er klar for et karriereskifte eller kommer rett fra skolen, så er veien til å bli seilmaker spennende, givende og fylt med gode erfaringer og gleder.

En stor katamaran som flyter på et krystallklart hav.

Hva er en katamaran?

Katamaraner er stadig mer populære for seiling og kommersiell bruk, men hva skiller dem fra monoskrog og andre flerskrog? En katamaran er en båt med

Les mer »

Fantastiske steder å seile

Planlegger du en charterferie eller en reise med egen seilbåt? Fra øyene i Hellas til Australias Whitsunday Islands, det fargerike Karibien til dramatiske Patagonia, disse

Les mer »
Man med hvit t-skjorte, sorte bukser og en stor mørk allværsjakke ute på seiltur. Han bruker solbriller.

Solbriller for seiling

Å finne perfekte solbriller for seiling kan være vanskelig. Vi husker alle solbrillene som falt av eller gnisset og irriterte huden. Det er ikke alltid

Les mer »
Et stort hvitt trekantseil på en flott sommersdag, ute på havet.

Hva er et trekantseil?

Hva er fordelen med et trekantet seil? Tidlig fant man ut at trekantseil gjorde det enklere å seile med vinden inn fra siden. Dette bedret

Les mer »

Hva er en seilbåt?

En seilbåt eller yacht er en båt som har seil. Vinden blåser mot seilene, og skyver båten gjennom vannet. Ordet dekker mange typer båter, fra

Les mer »