Seilservice AS

Innhold

En stor hvit skonert med fire master. Alle seilene er nede. Bak båten er en flott solnedgang.

Enten du er en seilbåtfanatiker eller en interessert observatør, er det noe spesielt med seilbåter med 2 master. I de fleste tilfeller er det første du legger merke til med en seilbåt, er de to mastene. Vanligvis er stormasten ofte høyere enn aktermasten, som ofte omtales som mesanmast. Mesanmast er som en pålitelig gammel venn. Den hjelper ikke bare med å stabilisere båten, men kan også fungere som en baugpropell. I kraftigere vind kan du ta ned storseilet og bruke mesanen for å gi deg en mer balansert og komfortabel seiling selv under dårlige forhold. 

Men hva heter en båt med 2 master?

Det er flere seilbåter med to master. De vanligste inkluderer yawl, ketch, skonnert og brigg. I de fleste tilfeller varierer utformingen av mastene, men hoved ideen forblir den samme. De kan ha den ekstra masten enten bak eller foran stormasten. Hvis den ekstra masten er foran stormasten, er den kjent som en formast, er den bak (aktenfor) stormasten, er den kjent som en mesanmast.

La oss ta en kort titt på disse to-mast seilbåtene.

Yawl

En yawl er en av de vanligste to-mast seilbåtene. Den har to master: en mesanmast og stormasten. Mesanmasten er vanligvis mye kortere enn stormasten. Dette gjør den til en skrå type seilbåt i den forstand at stormasten er plassert i fronten av båten mens mesanmasten er plassert bakerst i båten.

Mesanmasten til en yawl brukes hovedsakelig for å øke rorets balanse og er plassert aktenfor eller bak roret.

En mørkeblå Yawl som glir gjennom vannet langs solnedgangen. Sjøen er rolig. Seilene er hvite.

Ketch/ketsj

Det er lett å forveksle en yawl med en ketch. De har begge to master, med stormasten foran. Mesanmasten er mindre og plassert aktenfor. Forskjellen mellom en ketch og en yawl kommer ned til plasseringen av masten. I en yawl ligger mesanmasten bak rorstolpen. I en ketsj er mesanmasten foran rorstolpen.

Igjen, mesanmasten til en ketch er nesten like høy som stormasten og brukes til å bære et mesanseil. Dens hovedfunksjon er imidlertid å drive seilbåten fremover og kan seile båten spesielt i kraftigere vind. Dette er veldig forskjellig fra mesanmasten til en yawl, som kun brukes til å øke rorets balanse, og hjelper ikke med å drive båten fremover. Dette betyr at mesanmasten til en ketch er større enn mesanmasten til en yawl. Kort fortalt er mesanmast på en ketch teknisk sett et drivseil mens mesanmasten på en yawl er mer et balanserende seil.

I hovedsak har en ketch mange praktiske fordeler som kan være ideelle i de fleste situasjoner. Ketch er letthåndterlig og kan gi deg mange alternativer i ulike værforhold og situasjoner.

Skonnert

Når det gjelder en to-mast skonnert (en skonnert kan ha to eller flere master), er formasten vanligvis mindre enn den akterste masten, som i hovedsak er stormasten. Hovedkarakteristikken til en skonnert er at mastene er nesten like høye, men den fremste masten er litt mindre.

Selv om en skonnert er lettere å seile enn for eksempel en sloop (en-mast seilbåt), er den ikke veldig rask. Dette er grunnen til at de fleste seilere foretrekker en sloop fremfor en skonnert.

Stor hvit skonert med tre master. Seilbåten har hvite seil og seiler i rolige vann på sommertid.

Brigg

Briggen har i likhet med de tidligere nevnte seilbåtene to master. Brigg sin fremste mast er firkantet. Stormasten kan også være kvadratisk, delvis kvadratisk eller trekantet. Historisk sett ble brigger brukt av pirater og ble satt i bevegelse ved hjelp av årer. Navnet er avledet fra Italiensk ord “brigantine”, som løst oversettes til “pirat.”

De to vanligste typene brigger er:

Brigantine – Den fremste masten er vanligvis kvadratisk, mens stormasten er trekantet.

Hermafrodittbrigg – Den er også kjent som skonnertbriggen eller halvbriggen. De to mastene er delvis firkantet, men stormasten er gaffelrigget og toppseil, noe som teknisk sett gjør den til en halv-skonnert.

Når det kommer til hastighet og manøvrerbarhet, er brigger enkle å håndtere og manøvrere, og kanskje det er derfor de ble foretrukket av pirater. Brigger er generelt større enn andre to-mast seilbåter eller en-mast seilbåter.

Briggen Roald Amundsen. Briggen seilte til Østersjøen i mai 2021 med fullt utstyr.

Det finnes ulike typer to-mast seilbåter. Du kan velge hvilken som helst av dem, da de vil tjene deg godt, spesielt under tunge vindforhold.

God reise! Ønsker du service på seil og rigg? Ta kontakt for et uforpliktende tilbud!

En stor katamaran som flyter på et krystallklart hav.

Hva er en katamaran?

Katamaraner er stadig mer populære for seiling og kommersiell bruk, men hva skiller dem fra monoskrog og andre flerskrog? En katamaran er en båt med

Les mer »

Fantastiske steder å seile

Planlegger du en charterferie eller en reise med egen seilbåt? Fra øyene i Hellas til Australias Whitsunday Islands, det fargerike Karibien til dramatiske Patagonia, disse

Les mer »
Man med hvit t-skjorte, sorte bukser og en stor mørk allværsjakke ute på seiltur. Han bruker solbriller.

Solbriller for seiling

Å finne perfekte solbriller for seiling kan være vanskelig. Vi husker alle solbrillene som falt av eller gnisset og irriterte huden. Det er ikke alltid

Les mer »
Et stort hvitt trekantseil på en flott sommersdag, ute på havet.

Hva er et trekantseil?

Hva er fordelen med et trekantet seil? Tidlig fant man ut at trekantseil gjorde det enklere å seile med vinden inn fra siden. Dette bedret

Les mer »

Hva er en seilbåt?

En seilbåt eller yacht er en båt som har seil. Vinden blåser mot seilene, og skyver båten gjennom vannet. Ordet dekker mange typer båter, fra

Les mer »