Seilservice AS

Lære å seile – hvor vanskelig kan det være?

Innhold

Kjekk mann sitter foran i båten og ser utover havet. En annen seilbåt ligger til rett ved

Å lære seg å seile er rett og slett bare hyggelig, ta med deg familie og venner ut på fantastiske turer. Den enkle gleden av å føle brisen i ansiktene eller se de grasiøse hvite seilene mot den blå himmelen. Utforsk den vakre skjærgården vår, om du søker etter et større eventyr er det endeløse plasser å dra til, bla. Dalmatia i Kroatia eller Dodecanese i Hellas. En ting er sikkert, seiling har blitt en livsstil for mange.

Som mange andre idretter/hobbyer er det relativt enkelt å lære seg. Men å mestre seiling krever mange års erfaring.

Seiling krever aktiv deltakelse og kunnskap. Det betyr at du er nødt å kjenne til alle funksjonene til båten din, men også hver bevegelse den gjør når den glir gjennom vannet og samhandler med vinden. 

Seiling er også en god måte å trene på. Seiling er en dynamisk aktivitet som til tider innebærer mye fysisk anstrengelse. Hvis du skal lære deg å seile, anbefales det å være i god fysisk form – men det er også en god måte å komme seg i form på.

Her er noen av de mest grunnleggende tingene du må vurdere for å begynne å seile.

mann lærer å seile, han har på seg en grå bukse og rød jakke. I tillegg har han på briller og en mørk lue. Himmelen er blå.

Sjekk ut alternativene

Før du gjør noe stort som å kjøpe en båt, sjekk ut seilklubber i området ditt. Du kan til og med finne en god veileder. Vi anbefaler å investere i et bra seilkurs.

Velg en liten båt

Når du begynner å seile er en mindre båt lettere og mer håndterlig. Du blir en mer avrundet seiler fordi du må gjøre og lære alt selv. Små båter har færre tau og seil, i tillegg vil den være mer responsiv og lettere å manøvrere. Små joller er også perfekt for å øve på kantring. 

En liten seilbåt er enklere å manøvrere.

Øv på å kantre

Du vet aldri når en situasjon som denne oppstår. Å øve på hvordan man håndterer en kantret jolle, vil gi deg nødvendige ferdigheter som vil komme godt med skulle dette skje.

Skaff deg nødvendig utstyr til båten

Dette kan feks være flytevest, sjøkart, nødvendige kommunikasjonsutstyr og førstehjelpsskrin (husk å erstatt komponentene i førstehjelpsskrinet når det er brukt). Dette er livsviktig utstyr og skal være med til enhver tid.

Sett blikket mot rolige og mindre trafikkerte vann

Som nybegynner er den beste tiden å trene på, når det er lett vind og lite trafikk. Når du blir mer selvsikker kan du gi deg ut på mer avanserte turer. 

Respekter været

Gå aldri ut uten å vite hva du kan forvente. Undersøk tidevann, vind og værforhold slik at du kan være godt forberedt. Selv om været er gunstig er det alltid lurt å ta med seg ekstra klær og rikelig med mat og vann. Vær proaktiv, ikke reaktiv – vær forberedt på alt.

Sørg for å alltid være forberedt.

Lær sjøveisreglene

Før du utgir deg på din første tur, sørg for å gjøre deg kjent med de mest grunnleggende sjøveisreglene.

Øv, øv og øv

Det grunnleggende om seiling læres på kort tid. Men å lære å seile er en kontinuerlig prosess. Hver gang du seiler lærer du noe nytt, i tillegg forbedrer du evnene dine.

Respekter bommen!

Noen av de vanligste skadene er et resultat av å ikke være klar over når bommen er i ferd med å svinge. For å unngå et støt mot hodet eller å bli slått over bord. Sørg for å være bevisst hvor bommen er til enhver tid.

Oppsummering:

  1. Sjekk ut alternativene dine. Seilklubb, veileder og seilkurs gir deg en solid grunnmur.
  2. Velg en liten båt, mye enklere å manøvrere samt kontrollere.
  3. Skaff deg nødvendig utstyr til båten. Flytevest, sjøkart, GPS, kommunikasjonsutstyr og førstehjelpsskrin er en nødvendighet, og skal være med uansett!
  4. Øv på å kantre. Denne ferdigheten vil komme godt med om det skulle skje.
  5. Sett blikket mot rolige og mindre trafikkerte farvann. Når du er mer selvsikker kan du ta deg ut på mer avanserte turer.
  6. Respekter været. Vær proaktiv, ikke reaktiv – vær forberedt på alt.
  7. Lær sjøveisreglene.
  8. Øv, øv, øv!
  9. Respekter bommen for å unngå støt mot hodet eller bli slått over bord.

Kos deg med å lære å seile og lykke til! Vi kan hjelpe deg med service på seil og rigg! Ta kontakt i dag.

En stor katamaran som flyter på et krystallklart hav.

Hva er en katamaran?

Katamaraner er stadig mer populære for seiling og kommersiell bruk, men hva skiller dem fra monoskrog og andre flerskrog? En katamaran er en båt med

Les mer »

Fantastiske steder å seile

Planlegger du en charterferie eller en reise med egen seilbåt? Fra øyene i Hellas til Australias Whitsunday Islands, det fargerike Karibien til dramatiske Patagonia, disse

Les mer »
Man med hvit t-skjorte, sorte bukser og en stor mørk allværsjakke ute på seiltur. Han bruker solbriller.

Solbriller for seiling

Å finne perfekte solbriller for seiling kan være vanskelig. Vi husker alle solbrillene som falt av eller gnisset og irriterte huden. Det er ikke alltid

Les mer »
Et stort hvitt trekantseil på en flott sommersdag, ute på havet.

Hva er et trekantseil?

Hva er fordelen med et trekantet seil? Tidlig fant man ut at trekantseil gjorde det enklere å seile med vinden inn fra siden. Dette bedret

Les mer »

Hva er en seilbåt?

En seilbåt eller yacht er en båt som har seil. Vinden blåser mot seilene, og skyver båten gjennom vannet. Ordet dekker mange typer båter, fra

Les mer »