Seilservice AS

Kjøpe seilbåt: 7 viktige ting å vurdere i 2023 og 2024

Innhold

Kjøpe seilbåt? I denne artikkelen går vi gjennom 7 ting du bør vurdere før du velger å kjøpe seilbåt. Vi anbefaler å gjøre grundige undersøkelser før du tar den endelig avgjørelsen. Snakk med personer som har erfaring innen seiling.

Hvor stor seilbåt ønsker eller trenger du?

Båten skal være stor nok til å dekke alle dine behov. Vil du bare være ute og cruise alene, eller skal du og familien din seile sammen? Ønsker du gjester ombord på seilbåten? Skal du overnatte og trenger soveplass? Alle disse faktorene spiller inn når du vurderer størrelsen.

Hvor skal du seile?

Båtliv på middelhavet er annerledes enn Nordsjøen. Seilbåten du velger må passe til miljøet du skal ferdes i.

Hvor mye erfaring har du?

Vurder din egen båterfaring. Er du ny i båtlivet er det sannsynligvis ikke lurt å kjøpe seilbåt som er veldig stor. Start smått og bytt når du har mer erfaring.

Hva er formålet med seilbåten?

Vurder formålet opp mot budsjettet ditt. Hvor mange som skal være med, sørg for å ha nok plass til ulike situasjoner. Få ting øker komforten mer enn størrelsen på seilbåten, med god plass til alle ombord. Du kan endre på seilbåtens interiør, dette gjør den mer komfortabel. Størrelsen kan ikke endres. 

Kjøpe seilbåt? Da kan du se på denne flotte store båten i sjøen. Hvit og blå himmel.
Å kjøpe seilbåt er ikke vanskelig, men det er viktig å ta gode beslutninger og budsjettere ordentlig.

Ny eller brukt?

En ny seilbåt er som regel være klar med en gang. Hvis du kjøper en brukt seilbåt kan det hende at du må foreta vedlikehold og reparasjoner. Ønsker du å gjøre jobben selv eller ansette noen andre til å gjøre det? Har du utstyret som trengs? Har du tid til å pusse opp båten? Vedlikehold og reparasjoner vil koste penger og burde regnes med når du beregner det totale budsjettet. Uten å vurdere disse potensielle kostnadene kan seilbåten fort bli dyrere enn antatt.

Sørg for å sjekke nøye gjennom følgende områder:

  • Motoren. Få en mekaniker til å undersøke motoren grundig for å sikre at den fungerer som den skal.
  • Elektrisk arbeid. Få en elektriker til å undersøke alle de elektriske systemene i båten.
  • Dekk og skrog bør som et minimum være tørre og intakte. Sjekk for hull og andre skader.
  • Sikkerhetsutstyr. Sørg for å ha sikkerhetsutstyr ombord i en seilbåt. Manglende utstyr må erstattes! Sjekk ut denne artikkelen for å lese mer om sikkerhetsutstyr.
  • Riggen. Sjekk at vaiere, tauverk og stående rigg er godt vedlikeholdt. Sjekk også at dekksutstyr virker optimalt.

Tilleggskostnader

Det vil være mange gjentakende kostnader forbundet med å kjøpe seilbåt. Forsikring av fritidsbåt er ikke påbudt, men alle burde forsikre den. Utenom det økonomiske tapet du kan lide ved en ødelagt båt, kan du også komme i ansvar ved en ulykke. Les mer om forsikring her. 

Har du en plass å lagre båten utenfor sesongen? Har du båtplass? Båtplass kan være dyrt på ulike steder, ikke alle har private båtplasser. Transport av båt må også regnes med.

Fokuser på det totale budsjettet: kjøpesummen pluss den uunngåelige oppussingen, tilleggsutstyr mv. En god tommelfingerregel er å bruke 50 % av budsjettet til å kjøpe seilbåten, og bruke den andre halvparten til de nødvendige kostnadene. En vanlig feil ved kjøp av seilbåt er å ikke holde av nok penger til oppussingen. Forbered også et realistisk årlig vedlikeholdsbudsjett før kjøpet. Vanligvis anbefaler vi ca. 10% av båtens nypris i årlige utgifter.

Er dette en båt du kommer til å bruke i mange år?

Mange som velger å kjøpe seilbåt for første gang gjør feilen å ikke bruke nok tid på vedlikehold. Beregn timer du ønsker å bruke og fordel timene, en time etter jobb og et par timer ekstra i helgene hjelper mye. Ta vare på seilbåten, da varer den lengre.

Vår anbefaling:
Mellom 22-27 fot.
10-30 år gammel (brukt). Eldre båter vil kreve mer vedlikehold.
Glassfiber er robust og trenger mindre vedlikehold i forhold til andre alternativer.

Å kjøpe en seilbåt er et spennende kjøp som ikke bør tas lett på. Hvis du tar deg tid til å lære å seile, får du sannsynligvis mange år med utrolige reiser og opplevelser.

Oppsummering

Størrelse. Når du velger å kjøpe seilbåt er det viktig å starte smått, over tid vil du ha nok erfaring til å kunne ta i bruk større seilbåter. Hvor skal du seile? Skal du på lange reiser til Kroatia, Hellas eller Karibien? Skal du på tur langs den lokale kysten? 

Det å kjøpe seilbåt er ikke like enkelt når du ikke vet hva du ser etter, ta kontakt med en seilmaker for å få hjelpen du trenger.

Erfaring. Det er mye enklere å lære en mindre mer kontrollerbar seilbåt. Den gir deg umiddelbar tilbakemelding mens du seiler. Denne tilbakemeldingen er viktig for å gjøre deg mer komfortabel ute på vannet. 

Ny eller brukt? Ønsker du å legge inn tid og ekstra penger til vedlikehold av seil og rigg? Ta kontakt med vår seilmaker for et uforpliktende tilbud! Lykke til med seilingen!

En stor katamaran som flyter på et krystallklart hav.

Hva er en katamaran?

Katamaraner er stadig mer populære for seiling og kommersiell bruk, men hva skiller dem fra monoskrog og andre flerskrog? En katamaran er en båt med

Les mer »

Fantastiske steder å seile

Planlegger du en charterferie eller en reise med egen seilbåt? Fra øyene i Hellas til Australias Whitsunday Islands, det fargerike Karibien til dramatiske Patagonia, disse

Les mer »
Man med hvit t-skjorte, sorte bukser og en stor mørk allværsjakke ute på seiltur. Han bruker solbriller.

Solbriller for seiling

Å finne perfekte solbriller for seiling kan være vanskelig. Vi husker alle solbrillene som falt av eller gnisset og irriterte huden. Det er ikke alltid

Les mer »
Et stort hvitt trekantseil på en flott sommersdag, ute på havet.

Hva er et trekantseil?

Hva er fordelen med et trekantet seil? Tidlig fant man ut at trekantseil gjorde det enklere å seile med vinden inn fra siden. Dette bedret

Les mer »

Hva er en seilbåt?

En seilbåt eller yacht er en båt som har seil. Vinden blåser mot seilene, og skyver båten gjennom vannet. Ordet dekker mange typer båter, fra

Les mer »