Seilservice AS

Hvordan forlenger du levetiden på et seil?

Innhold

Som seilmaker er jeg genuint opptatt av å ivareta seilene dine! Dersom du ønsker en lengre levetid på dine seil, vil jeg gjerne komme med gode tips nå som sesongen er over. Seil er nemlig avhengig av god behandling ved bruk, vedlikehold og nedpakking.

Hvordan forlenger du levetiden på et seil?

Enkelt. Du behandler det godt. Dersom du har vært på turer hvor det er kommet større mengder salt på seilene, spyl dem med ferskvann. Dette er noe man burde gjøre jevnlig, ettersom salt tiltrekker seg fuktighet og ferskvann sørger for at det tørker fortere. Et tips før nedpakking er å foreta årets siste seiltur i regnvær, hvor vinden er stille – slik er du sikker på at den får renset seg ordentlig. Etter seilturen anbefaler jeg å henge dem opp et sted hvor det er så godt som vindstille, eller at du legger dem utover et stort, tørt og trygt område.

Stort svart OneSails seil

Reparasjon og vedlikehold.

Om man er usikker på hvilke skader og slitasjer man burde se etter, og eventuelt behandle – la en seilmaker ta en titt. Det beste er om man finner en fast seilmaker som kan gå over seilene fra tid til en annen, eller foreta en oppdatering når sommersesongen er over. Se etter slitte eller ødelagte sømmer, maljer, spileposer, tau mm. Uavhengig av seiltype kan et seil bli ødelagt i løpet av en helg, eller vare i årevis. Vedlikehold og reparasjon er derfor viktig om du ønsker en god følgesvenn i bølgene fremover.

Beskytt mot UV-bestråling!

Det sier seg selv at man burde beskytte verdifulle eiendeler mot sol og varme, og seilene dine er intet unntak. Den vanligste årsaken til skader på seil er UV-bestråling. Grunnet dette pakker man seilene inn i poser, “lazybag” eller annen beskyttelse. Dersom du ikke er ekstra nøye med beskyttelse og oppfølging, vil UV-bestrålingen bryte ned materialene. Følg med på eventuell misfarging på selve duken, og hold et ekstra øye med fasongen. Duken vil revne ved enkel belastning om den er blitt spesielt utsatt.

Renhold: Flekkfjerning

Når du tar i bruk et seil en hel sesong, vil du oppleve å få flekker på det. Noen er enklere å fjerne enn andre. Jeg har derimot gode tips til hvordan du kan fjerne enkelte av dem, hvis du sliter. Under kommer en enkel oppskrift:

1.Rust- og metallpartikler:

Fjernes ved å dyppes i bløt. 5% oxsalsyreoppløsning, eller 2% saltsyreoppløsning.

2. Olje- og fettflekker:

Ta i bruk en alminnelig flekkfjerner.

3. Blodflekker:

Fjernes ved å tilføre fukt. 4% ammoniakkoppløsning. 1 del ammoniakk/25 deler vann.

4. Blekemerker:

– Selvblekende merker eller seilnummer kan fjernes med sitrusrens.

Sist men ikke minst: Nedpakking:

Ta ut spiler, derav korte spiler kan sitte i med mindre de er spent hardt i spileposen. Rens godt i kulelagersleider, gjerne legg i bløt et par dager. Brett seilene pent sammen, og lagre dem et sted hvor de kan ligge tørt, kjølig og mørkt. Dersom seilene dine er fuktige etter rens, heng som tidligere nevnt opp eller legg dem til tørk før du bretter dem sammen. Vi vil helst unngå mugg eller skader i seilet grunnet fukt.

Det kan til tider virke som om det er litt mye å holde styr på. Det er en del vedlikehold, renhold, oppbevaring og reparasjoner man må ha kunnskap om. Eller, må man egentlig ha kunnskap om det? Det er nemlig fullt mulig å gå til innkjøp av flotte og luksuriøse seil – og overlate kunnskapen til seilmaker istedenfor å sette seg inn i alt selv. Her hos Seilservice tilbyr vi turseil, jolleseil, regattaseil og entypeseil. Vi kan tilby seil til deg som ønsker å reise verden rundt, eller til deg som ønsker korte og fine turer ute når sola varmer. Med andre ord; vi tilpasser seilene etter ditt behov og tilbyr hjelp der det trengs! Velkommen til oss.

Bildet viser en seilbåtklasse med navn yngling. Denne båten har hvite seil med flere blå logoer på. Tre personer seiler langs kysten på sommeren.

Yngling seilbåt

Yngling er en seilbåt designet av den norske båtkonstruktøren Jan Herman Linge. Seilbåten er en one-design racer og ble bygget i 1967. One-design er en

Les mer »